Stedelijk Zwolle
Aanleiding
Zwolle vormt het kloppende hart van de regio, met unieke voorzieningen en diverse woonmilieus. Zwolle wil de komende 20 jaar haar stedelijke karakter versterken, waarbij klimaatbestendigheid en brede welvaart als leidende principes dienen. Zwolle kent als stad een sterke wederzijdse afhankelijkheid met haar omliggende regio. Tegelijkertijd is Zwolle een van de steden binnen het stedelijk netwerk van Nederland.
De Zwolse spoorzone heeft een bijzondere en unieke plek als OV-poort (openbaar vervoer) tussen de regio en de rest van Nederland. Het Zwolse spoor heeft een unieke positie in binnen het Nederlandse stedelijk netwerk en draagt bij aan de verbinding tussen Zwolle en de omliggende gebieden.
Stedelijk Zwolle richt zich op de groei en ontwikkeling van de stad Zwolle, rekening houdend met regionale uitdagingen en de opkomende vraagstukken op korte en lange termijn binnen het regionale mobiliteits- en watersysteem. Tot het jaar 2030 zal de nadruk vooral liggen op gebiedsontwikkelingen, waarbij de ontwikkelprincipes en inzichten uit de Verstedelijkingsstrategie, MIRT-onderzoek en het kader vanuit het NOVI-gebied voor klimaatbestendige groei worden toegepast. Kort gezegd, het programma streeft ernaar om de stad Zwolle te laten bloeien door slimme en duurzame ontwikkelingen, waarbij zowel de lokale als regionale context en uitdagingen worden meegenomen.
Doelstelling programma in 2024-2025
- De realisatie van 10.000 woningen in Zwolle als onderdeel van de 50.000 woningen regio breed voor de periode tot 2030 met doorloop na 2030.
- Het klimaatbestendiger (sponsstrategie) maken en het toepassen van mobiliteitsmaatregelen (MIRT-maatregelenpakket) binnen de context van een stedelijk woon- en leefmilieu.
Activiteiten 2024-2025
- Gebiedsontwikkeling Zwolle
Stimuleren woningbouw en realisatie van publieke maatregelen.
- Vertaling regionale sponsstrategie
Vertalen van de principes uit het programma regionale sponsstrategie naar concrete uitwerkingen voor de stad Zwolle en onderzoeken voor de langere termijn.
- Mobiliteitsmaatregelenpakket
Het MIRT-mobiliteitsmaatregelenpakket staat centraal in onze aanpak van mobiliteitsuitdagingen, waarbij we verantwoording afleggen aan de gemeenteraad voor het vastgestelde beleid. We richten ons op de voorbereiding en uitvoering van korte termijn maatregelen, vooral in combinatie met woningbouwprojecten in specifieke gebieden. Deze geïntegreerde aanpak bevordert een gebalanceerde ontwikkeling waar mobiliteitsoplossingen gelijk opgaan met de groei van woongebieden, waardoor we effectief bijdragen aan zowel de lokale visie als bredere regionale mobiliteitsdoelen.
- Economische visievorming
Start verwerken uitkomsten Ruimtelijk Economische Bouwsteen 2040.
- Business case en masterplan voor Ceintuurbaan Zone
Ontwikkeling van een integrale business case en masterplan voor de Ceintuurbaan Zone (CB-zone), inclusief het doen van verdiepend onderzoek op de hoofdthema’s wonen, mobiliteit, economie en klimaatadaptatie. Dit plan wordt vervolgens vertaald naar een gebiedsakkoord voor de CB-zone. Daarnaast wordt de strategie ook gerealiseerd en vertaald naar maatregelen voor het lokale en regionale mobiliteitssysteem en de lokale en regionale bereikbaarheid.
Samenwerkingen
Andere programma's binnen Ruimtelijke ontwikkeling
Port of Zwolle
Landelijk gebied
Regionale sponsstrategie
Karakteristieke stationsomgevingen
Feiten en cijfers
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het project?
Dan kan je terecht bij:
Programmamanager
Jorn van der Veen
j.van.der.veen@zwolle.nl