Krachtige en toegankelijke kennis- en innovatiestructuur gericht op de sectoren en transities
Aanleiding
Er is een analyse gedaan waarbij gericht is onderzocht waar de vraagstukken in de markt liggen en welke transitie-opgaven prioriteit hebben. De regio neemt in dit programma een proactieve rol aan door het mkb te ondersteunen in deze transitieopgaven, waarbij de focus ligt op laagdrempelige en toegankelijke mogelijkheden voor de bedrijven zelf.
Om de benodigde schaalgrootte te bereiken, zoekt Regio Zwolle aansluiting bij de Strategische Innovatie- en Investeringsagenda (SIIA) Oost-Nederland, Think East en de daarin genoemde thema’s zoals Slim en Duurzaam Voedsel Produceren, Digital Economy & Industry, Smart Energy, Clean & Circular en Prevention & Medtech. Er wordt ook verbinding gezocht met de strategische investerings- en samenwerkingsagenda’s van de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Drenthe.
Het programma biedt flexibiliteit door extra inzet te bieden waar nodig, bijvoorbeeld in sectoren zoals de recreatiesector of agro-food. Een bijzondere kans voor de regio is de ontwikkeling van een innovatiecluster rond klimaatadaptatie, waarbij samenwerking tussen ondernemers, onderzoek en onderwijs centraal staat. Deze samenwerking kan leiden tot de creatie van een 'delta-experience' voor inwoners en bezoekers, waar de creatieve sector de vraagstukken, opgaven en handelingsperspectieven visueel in kaart brengt.
Doelstellingen programma 2024-2025
Uit een recent onderzoek van Otto Raspe - Hoofd RaboResearch Regio’s Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap en Professor of Practice Brede Welvaart en Regionale Economie aan Tilburg University – blijkt dat Regio Zwolle achterblijft op de transitieopgaven bij andere Nederlandse regio’s. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat het goed gaat met de regio, zowel economisch als in brede welvaart, maar de manier waarop de regio de afgelopen decennia groeide, is niet het model voor de toekomst. In het onderzoek wordt dan ook een appèl gedaan op scherper en actiever beleid van zowel overheden en bedrijfsleven als van onderwijsinstellingen, waarbij Regio Zwolle op een belangrijk punt in de tijd staat om zich economisch verder te ontwikkelen én de brede welvaart verder te versterken om zo toekomstbestendig te worden.
Waar staan we nu? Regio Zwolle beschikt reeds over innovatieclusters en/of -omgevingen. Perron038, IQBLVD, Innovatiecluster Noordoostpolder, Green East, PSP en Health Valley zijn hier voorbeelden van. Deze clusters zijn veelal lokaal ontstaan en de regionale spreiding is groot. Hierdoor ontstaat het risico dat de clusters los van elkaarstaan en functioneren, onvoldoende zijn aangesloten bij strategische investeringsagenda’s, niet de juiste schaalgrootte hebben en ook niet goed gevonden worden door bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio.
Om de functie van Regio Zwolle als toepassingsregio te versterken, zullen wij met een regionale blik integraal naar onze innovatieclusters en -omgevingen moeten kijken. Binnen Regio Zwolle betreft dit een nieuw perspectief.
Activiteiten 2024 - 2025
We streven naar de oprichting van een krachtige en toegankelijke kennis- en innovatiestructuur die zich richt op specifieke sectoren en transitiegebieden. Om dit te bereiken, hebben we twee parallelle sporen ingezet:
- Het verkennen van de strategische innovatie- en investeringsagenda’s en de koppelkansen richting de clusters.
- Het uitvoeren van analyses, het vormen van een visie en het ontwikkelen van een strategie.
Samenwerkingen
Andere programma's binnen Economie & Arbeidsmarkt
Feiten en cijfers
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het project?
Dan kan je terecht bij:
Programmamanager
Dennis Flokstra
d.flokstra@zwolle.nl
Telefoon
+316 21 10 98 01