Leven Lang Ontwikkelen en inzet op leercultuur
Aanleiding
Het is essentieel om in te spelen op de snel veranderende eisen van de arbeidsmarkt. De dynamiek van vaardigheden en kennis vereisen een wendbare aanpak van werknemers en werkgevers. Het programma richt zich op het blijvend investeren in vaardigheden door (kortdurende) scholing en praktijkleren, waarbij het aantoonbaar maken van verworven kwalificaties centraal staat.
Het blijvende belang van regionale infrastructuur voor Leven Lang Ontwikkelen wordt onderstreept door het voortzetten van de instrumenten Groei Vooruit (voor inwoners) en Upgrade Jezelf (voor werkgevers). Naast individuele ondersteuning van werkgevers en inwoners wordt de sectorale samenwerking gecontinueerd en doorontwikkeld.
De evaluatie van het instrument sectortafels in 2023 leidde tot aanbevelingen, waaronder het behoud van de infrastructuur op het gebied van leven lang ontwikkelen, het inzetten van netwerkregisseurs voor het matchen van aanbod en vraag en focus op specifieke sectoren en thema's. Het programma heeft daarnaast ook aandacht voor thema's als arbeidsproductiviteit, goed werkgeverschap, innovatie, digitalisering en ondernemersdienstverlening.
Doelstellingen programma 2024-2025
Om de ambities van de meerjarige agenda te realiseren werkt dit programmaonderdeel in 2024-2025 aan de volgende doelstelling: ‘Realiseren van een toekomstbestendige en flexibele arbeidsmarkt met aandacht voor Leven Lang Ontwikkelen en leercultuur’. Daarin streven we naar maximale arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit.
Activiteiten2024-2025
Doorontwikkeling Ontwikkelfonds (naar mogelijk een Ontwikkel- en investeringsfonds):
- Sectorale aanpak: Realiseren sectorale aanpak 2.0, bestaande uit netwerk regisseren in de sectoren, aangevuld met cross-sectorale activiteiten op het snijvlak van economie en arbeidsmarkt.
- Communicatie: Onderdeel van de regionale aanpak is een regionale communicatiestrategie aangevuld met lokale voorbeelden van ondersteunde inwoners en werkgevers.
- Kennisprogramma: Uitvoeren van kennisprogramma Economie en Arbeidsmarkt in samenwerking met kennisinstellingen. Dit kennisprogramma maakt onderdeel uit van het brede Regio Zwolle kennisprogramma.
Samenwerkingen
Andere programma's binnen Economie & Arbeidsmarkt
Feiten en cijfers
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het project?
Dan kan je terecht bij:
Programmamanager
Alex Bolland
a.bolland@zwolle.nl
Telefoon
+316 11 48 46 50